In acest articol ne vom referi la regulile principale de a conduce cu o remorca comerciala in spatele autovehicului. Un sofer trebuie sa stie ca la orice deplasare facuta cu rulota agatata in spatele masinii, isi asuma unele riscuri, riscuri care pot duce fie la deterioarea motorului vehiculului tragator, fie la distrugerea rulotei din cauza nerespectarii unor simple criterii.
Important: Masa maxima autorizata a remorcii / rulotei comerciale nu trebuie sa depaseasca 85% din masa proprie a autovehiculului tragator.
Atunci cind te afli in trafic cu rulota in spatele masinii trebuie sa stii ca intotdeauna deplasarea se face pe o cooperare intre sunetul motorului masinii si adaptarea la mers. Nu abuza de puterea morotului .O turatie fortata poate provoca avarii la motor, iar deplasarea cu rulota sa fie facuta sub o totala presiune.
1. Pentru urcarea unui deal, trebuie sa folosesti o treapta inferioara, care sa permita o deplasarea cu o viteza constanta, fara a se abuza de puterea motorului.
2. La coborare, este recomandat sa folosesti frana de motor, astfel datorita inertiei, sistemul de franare va actiona automat franele rulotei / remorcii, prevazind astfel o supraincalzire a franelor vehiculului.
3. Un alt criteriu foarte important, este actiunea de depasire avand o rulota in spate. Reesind din faptul ca ansamblul format din automobil si rulota este mare, este foarte importanta vizibilitatea clara a imaginii din oglinzile laterale ale automobilului, foarte des multi conducatori apeleaza la oglinzile suplimentare. In depasire se intra cit mai lung posibil, iar reincadrarea pe banda se face tot in lung, pentru a permite trecerea intregii lungimi a ansamblului.
4. La fel de importanta este si viteza cu care mergi atunci cind ai in spatele automobilului o rulota. Recomandabil este o viteza maxima de 50 km/h pe drumurile urbane, iar pe autostrazi o viteza maxima de 80 km/h.
MULT SUCCES TUTUROR!